Živeti brez strahu: paliativna oskrba zagotavlja čustveno in duhovno podporo pri spoprijemanju z neozdravljivo boleznijo

Okt 15, 2023

Neozdravljiva bolezen prinaša številne stiske, s katerimi se soočajo bolniki in njihovi svojci. Celostna, pravočasna, neprekinjena paliativna oskrba lahko te stiske pomaga prepoznati in jih lajšati. Občutkom, ki spremljajo bolnika in ki lahko ovirajo sposobnost spoprijemanja z boleznijo ter poslabšajo kakovost življenja, so posvetili pozornost na letošnjem 5. slovenskem kongresu paliativne oskrbe z naslovom »Živeti brez strahu«, ki je potekal 13. in 14. oktobra v Ljubljani.

Na kongresu, ki so ga organizirali Slovensko združenje za paliativno in hospic oskrbo, Onkološki inštitut Ljubljana ter Inštitut za paliativno medicino in oskrbo Medicinske fakultete na Univerzi v Mariboru, so sodelovali tako slovenski kot tuji strokovnjaki s področja paliativne in hospic oskrbe.

Kongres je potekal ob svetovnem dnevu paliativne in hospic oskrbe, ki ga obeležujemo vsako leto na drugo soboto v oktobru po vsem svetu. Vsako leto ima drugačno geslo, vendar pa nas vedno opominja, da paliativna oskrba pomembno izboljša kakovost življenja bolnikov z neozdravljivo boleznijo in da mora biti, kot temeljna pravica, dostopna za vse.

Geslo letošnjega dneva je »Sočutna družba: skupaj za paliativno oskrbo«. Sočutje je temelj zdrave skupnosti, v kateri imamo vsi pomembno vlogo, da skrbimo drug za drugega. Sočutje posameznika in skupnosti izboljšuje kakovost življenja, lajša trpljenje in spodbuja empatijo.

Po podatkih Svetovnega atlasa paliativne oskrbe naj bi vsako leto več kot 56,8 milijona ljudi potrebovalo paliativno oskrbo. Večina (67 %) je odraslih, starejših od 50 let, vsaj 7 % pa je otrok. Večina (54 %) je bolnikov, ki potrebujejo paliativno oskrbo pred zadnjim letom življenja. Breme neozdravljivih bolezni ter s tem povezane potrebe po paliativni oskrbi so ogromni.

Več informacij: https://www.onko-i.si

Pin It on Pinterest