Ob začetku akcije – odzivi v medijih

Okt 13, 2023

Med 15. oktobrom in 15. decembrom bo po vsej Sloveniji potekala akcija »Rad imam življenje«. Njen namen je prek različnih aktivnostmi spodbujati pozitiven pogled na življenje v starosti, ob bolezni in različnih omejitvah, ozaveščati širšo javnost o potrebah starejših, bolnih, onemoglih in njihovih svojcev, spodbujati laično in strokovno pomoč ter predlagati nove sistemske rešitve na področju dolgotrajne in paliativne oskrbe ter podpore svojcem. Različni mediji so pospremili začetek akcije:

Sta smrt in življenje z boleznijo res nekaj, kar nas ne more doleteti? – Družina

Organizatorji in pobudniki akcije so Slovenska karitas, Zveza paraplegikov Slovenije, Slovensko društvo Hospic, Spominčica – Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci in Slovensko združenje paliativne in hospic oskrbe. Dejavnosti so predstavili na novinarski konferenci v Galeriji Družina v Ljubljani.

Generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič je dejal, da želijo z akcijo opozoriti, da je obdobje poslavljanja, staranja in omejitev normalen del življenja ter o tem glasno govoriti in vse spodbuditi k zdravemu veselju. »V okviru te akcije bomo že tretjič izvajali pobudo Pismo za lepši dan, v kateri lahko vsak napiše pismo za starejšega, denimo v domu za starejše. Ta pisma bomo zbrali in jih prenesli starejšim. Lani je bilo takih pisem 7500. Prosimo, da so napisana lastnoročno.

Druga spodbuda je, da vsak izmed nas v teh dveh mesecih pokliče ali obišče pet ljudi. To deluje v obe smeri. Tudi če smo starejši ali gibalno ovirani, lahko koga pokličemo. Tretja pobuda pa je natečaj, v okviru katerega prosimo ljudi, da napišejo lepo zgodbo o nekom ali svojem odnosu z nekom, o ljubezni do življenja, lahko pa tudi o poslavljanju in pozitivni izkušnji tega doživljanja. Vse bo objavljeno na spletni strani radimamzivljenje.si. Najboljše čaka tudi nagrada.«

Vir in celoten članek: https://www.druzina.si/
FOTO: Marko Mesojedec

Pred začetkom akcije Rad imam življenje! o pomenu pozitivnega odnosa do umirjajočih – Megafon

Bolezen, starost in poslavljanje v družbi ne smejo ostati tabu teme, saj to negativno vpliva na odnos do umirjajočih in bolnih, so na današnji novinarski konferenci pred začetkom akcije Rad imam življenje! poudarili sodelujoči. V okviru akcije želijo z različnimi aktivnostmi spodbujati pozitiven pogled na življenje kljub starosti ali bolezni.

Akcijo so pripravili Slovenska karitas, Zveza paraplegikov Slovenije, Slovensko društvo Hospic, Slovensko združenje za pomoč pri demenci Spominčica-Alzheimer Slovenija in Slovensko združenje paliativne in hospic oskrbe. Njen namen je prav tako ozaveščati širšo javnost o potrebah starejših, bolnih, onemoglih in njihovih svojcev, spodbujati laično in strokovno pomoč ter predlagati nove sistemske rešitve na področju dolgotrajne in paliativne oskrbe ter podpore svojcem, so na dogodku poudarili sogovorniki.

Vir in celoten članek: https://megafon.si/aktualno

Začetek akcije Rad imam življenje! – Nova24TV

Nataša Ličen gosti Petra Tomažiča v oddaji Positiva – Radio Ognjišče

Namen akcije »Rad imam življenje!«, ki bo v letu 2023 izpeljana prvič, je z različnimi aktivnostmi spodbujati pozitiven pogled na življenje v starosti, ob bolezni in različnih omejitvah, ozaveščati širšo javnost o potrebah starejših, bolnih, onemoglih in njihovih svojcev, spodbujati laično in strokovno pomoč ter predlagati nove sistemske rešitve na področju dolgotrajne in paliativne oskrbe ter podpore svojcem. Akcijo so predstavili Peter Tomažič iz Slovenske karitas, Renata J. Roban iz Slovenskega društva Hospic, Dane Kastelic iz Zveze paraplegikov, dr. Maja Ebert Moltara iz Slovenskega združenja paliativne in hospic oskrbe – SZPHO ter ambasadorka Manca Košir, publicistka, kolumnistka in spremljevalka umirajočih ter tudi sam preizkušena v bolezni.  

Prisluhnite posnetku:

vir: https://radio.ognjisce.si

Pin It on Pinterest