Na te stranske učinke ljudje sedaj ne pomislijo

Okt 3, 2023

“Dosedanja praksa evtanazije v državah, ki jo izvajajo, je pokazala, da nobene varovalke ne morejo preprečiti zlorab,” opozarja dekan Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Na predlog zakona o predčasnem končanju življenja, ki ga je v parlamentarni postopek s podporo državljanov vložila Srebrna nit, se je odzval dekan Medicinske fakultete v Ljubljani prof. dr. Igor Švab, dr. med.. “Zdravniki in medicina nismo nikoli nasprotovali temu, da se ljudem prihrani trpljenje ob koncu življenja. Vedno smo se trudili, da je tega trpljenja vse manj, in se bomo za to trudili tudi v prihodnje,” zapiše mednarodno ugledni in izjemno cenjeni družinski zdravnik. 

Švab je seveda tudi član Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS), ki zakonu zaradi možnosti aktivne vloge zdravnika ter možnosti zlorab, ostro nasprotuje.  Švab poudarja, da ima vso pravico izbirati način zdravljenja, prostovoljno končanje življenja na način, ki ga predlaga ta zakon, pa po njegovem ne sodi v področje medicine. Pojasnjuje, da predlogu zakona o prostovoljnem končanju življenja nasprotuje tudi Senat Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ki je tako stališče sprejel soglasno, z vsemi 80 glasovi zdravnikov in zdravnic, članov senata.

Več na: https://www.zurnal24.si, 1. avgust 2023
Fotografija: Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani

Pin It on Pinterest