Predlog zakona o možnosti evtanazije poslanci zavrnili

Mar 8, 2024

V Svobodi niso podprli predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki ga je vložilo društvo Srebrna nit skupaj z volivci, temveč so vložili predlog za posvetovalni referendum. Podprli so ga štirje poslanci SD-ja in štirje iz Levice. Svoboda predlaga posvetovalni referendum.

Predlagatelji zakona pod okriljem združenja za dostojno starost Srebrna nit so v parlament vložili zakonski predlog s podporo več kot 5000 volivk in volivcev. Poslanci so po splošni razpravi o predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja s 64 glasovi proti in devetimi za odločili, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

V Svobodi menijo, da je predlog zakona dobro pripravljen in da je primeren za nadaljnjo obravnavo. “Menimo pa tudi, da je vprašanje zakonske ureditve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja pomembno družbeno vprašanje, ki terja širšo družbeno razpravo,” je pred glasovanjem o predlogu dejala poslanka Svobode Tereza Novak.

S spletnega mesta DZ-ja je razvidno, da so vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Vsebina pobude pa še ni dostopna.

Poslanske skupine so se v splošni razpravi strinjale, da je treba urediti področje paliativne oskrbe. Koalicija in opozicija pa sta bili glede tega, ali vprašanje pomoči pri prostovoljnem končanju življenja zakonsko urediti, na povsem različnih bregovih.

Vir in več informacij: https://www.rtvslo.si/slovenija
Foto: vir RTV SLO, Hiša Hospic v Ljubljani. Foto: BoBo

Pin It on Pinterest