Ne gre vedno samo gor, gre tudi dol

Okt 10, 2023

Umiranje je žalostno, ampak ni treba, da je zastrašujoče. Skrb za umirajočega je lahko težka izkušnja za družinske člane, še posebej v današnji družbi, kjer prostora za pogovor o smrti ni. Zdaj ga odpiramo.

Večina umirajočih se želi pogovarjati o umiranju, so pokazale raziskave. Smrt je edina gotova stvar v našem življenju, je narava in normalna. Kljub temu nas lahko pahne v veliko stisko in travmo. To se zgodi, ker smo izgubili stik z njo ali pa smo izgubili stik s sabo. Zato včasih potrebujemo nekaj več spodbude, da se lastna naravna modrost v nas prebudi.

V oddaji Modrost v očeh na Radiu Ognjišče so gostili Anamarijo Jere (Krhka klila) – spremljevalko ob koncu življenja. Spremljevalka (angl. end of life doula, death doula) v stanje bolezni prinese občutek normalnosti in mirnosti. Ne ponuja svojih pogledov, ampak pomaga ustvariti vaše lastno dojemanje življenja in smrti. Kot spremljevalka ob koncu življenja nudi pomoč pred smrtjo in po njej. Pred smrtjo se druži z bolnikom, omogoči skrbnikom, da si vzamejo čas zase in pomaga družini v procesu poslavljanja. Po smrti pomaga pri organizaciji pogreba, administrativnih zadevah in v procesu žalovanja.

Prisluhnite pogovoru, ki ga vodi Damijana Medved:

“Spremljanje ob koncu življenja”, Damijana Medved dne Modrost v očeh.

Fotografija: Krhki kot krila

Pin It on Pinterest