Duhovni utrip: Drevo za Življenje

Nov 13, 2023

“Pomembno je, da pridemo v vsako vas, do vsakega človeka in zagotavljamo pravico do dostopne kakovostne paliativne oskrbe in podpore v procesu žalovanja,” nas vabi Renata J. Roban, predsednica Slovenskega društva Hospic.

Prostovoljci slovenskega društva Hospic že več kot 25 let podarjajo življenje dnevom. Sočutne in celostne oskrbe umirajočih in njihovih svojcev so deležni tudi prebivalci Zgornje Savinjske doline. Pred štirimi leti so v Mozirju ustanovili območni odbor. Delovanje društva na tem območju so predstavili Darja Fale, Renata J. Roban, Darja Jeraj, Tadeja Gotar, Jon Kanjir in pater Karel Gržan.

V oddaji Duhovni utrip, ki je bila na sporedu RTV Slovenija v nedeljo, 11. 11. 2023, predstavljajo svoje poslanstvo, spoznanja in svoje delo.

Zelo pomembno je, da nimamo tabu tem in da si stojimo ob strani ob vseh temah, posebej v trenutkih, ki za naše počutje in za naše življenje niso enostavna. To zajema tudi vprašanje minljivosti, to so tudi obdobja, ko doživimo, da je nekdo, ki je našemu življenju drag, prešel ali da situacije, ki so težke v bolezni, doživljamo v prisotnosti, tudi mi sami.

“Ker gre za tako svete trenutke, bi morala družba omogočiti svojcem, da te trenutke delijo s svojimi najbližjimi. Takrat, ko nekdo zboli, bi morala družba, država takoj omogočiti tem ljudem in najbližjim, da imajo plačano odsotnost z delovnega mesta in se posvetijo, tudi s pomočjo hospica, če se sami morda ne znajdejo, tisti bližini, tistemu obdobju, ko drug drugega najbolj potrebujejo. Ko imaš čutečo bližino, potem misel, da bi se sam umaknil preprosto izgine. Še nisem videl človeka, ki bi se želel umakniti, če je imel to prisotnost. Če pa doživlja, da je kot nebogljen, moteč, da spravlja s tem v stisko svoje najbližje, potem se želi iz uvidevnosti umakniti.
Družba bi takšno uvidevnost morala preprečiti, ker je dejansko to izguba humanosti, to je izguba tiste svete celovitosti, ki je življenje.”

pater Karel Gržan, 11. november 2023

Vabljeni k ogledu prispevka: https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv
foto: posnetek zaslona

Pin It on Pinterest