“Da bi pred smrtjo trpel …”

Okt 27, 2023

“Da bi pred smrtjo trpel”, je en najmočnejših strahov, ki ga nekateri opisujejo kot najhujšo nočno moro in nepredstavljivo grozo, ki bi se jim lahko zgodila. Strah je lahko tako močan, da bi raje takoj umrli, kot da bi trpeli bolečino.

“Strah pred bolečino predstavlja enega izmed desetih najpogostejših strahov. Če nimamo osebne izkušnje, si težko predstavljamo, kaj človek, ki ga je nečesa močno strah, doživlja ter kaj se dogaja v njegovi glavi in po telesu. Delno si to lahko zamislimo, če se spomnimo na lastne strahove.

Med najpogostejšimi strahovi so strah pred višino, smrtjo, neuspehom, zavrnitvijo, javnim nastopanjem, osamljenostjo, neznanim in tudi bolečino.

Bolečina je neprijeten občutek in se ji človek nagonsko poskuša izognit. Razlogi za to se skrivajo v tem, da je občutek bolečine opozorilo pred nečim neprijetnim, kar se nam je zgodilo ali se še dogaja. Bolečina pomeni alarm, da je nekaj narobe z našim telesom. Zahteva naš odziv in reakcijo, da bi bolečina prenehala.

Bolečina je povezana z določeno stopnjo zaskrbljenosti in v nekaterih primerih s strahom. Naj gre za telesno, čustveno in duševno bolečino, so občutki podobni. Želimo si, da bi čimprej minila. Pri nekaterih bolečinah si lahko pomagamo sami, pri drugih, bolj kompleksih, je potrebna strokovna pomoč. Mnogi ne vedo, da mnoge zelo hude bolečine lahko uspešno lajšamo s pomočjo paliativne oskrbe, ki zagotavlja še mnogo drugih dobrodošlih oblik pomoči,” piše Med.Over.Net.

Vabljeni k prebiranju celega članka: https://med.over.net
Fotografija: Profimedia (izvorno objavljeno na Med.Over.Net)

Pin It on Pinterest