Da bi mu pomagala pri smrti, me ni zaprosil še noben pacient

Okt 5, 2023

Strokovna javnost je kritična glede predloga zakona o evtanaziji. Številni zdravniki in zdravniška združenja so se odzvali z utemeljenimi argumenti ki opozarjajo na nevarnosti predlaganega Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ).

“Predlog zakona je slab, saj je pripravljen mimo zdravnikov,” je predlog zakona o evtanaziji, ki ga je konec maja predstavila organizacija Srebrna nit, ocenil dr. Matjaž Zwitter, dr. med., onkolog in strokovnjak za medicinsko etiko. 

“Sprejemanje takih zakonov v že kar številnih zahodnih državah še ne pomeni, da je pot povsem prava. Življenje je eno, povratka pri njegovi prekinitvi ni, zato je treba vse aspekte postopkov, povezanih z namernim končanjem življenja res temeljito osvetliti,” opozarja predsednica zdravniške zbornice prof. dr. Bojana Beović, dr. med., specialistka infektologije.  

Da je predlog zakona slab, se strinja tudi Peter Golob, predsednik odbora za pravno-etična vprašanja pri ZZS. “Zelo sporno je, da predlog zakona  vzpostavlja dolžnost zdravnika, da pomaga pri samomoru, rešitev je samo skozi ugovor vesti,” pravi Golob in nadalje ocenjuje, da se je Srebrna nit pri pripravi zakona uprla na španski zakon, ki omogoča pravico do usmrtitve na zahtevo in je v presoji na ustavnem sodišču. Čeprav zakon pomoč pri samomoru omogoča pa nekatere druge zakonske ureditve določajo, da pri evtanaziji ni dolžan pomagati noben zdravnik, medicinska sestra ali farmacevt.  “V slovenskem predlogu so združene najširše opcije kar se tiče trpljenja in najširši nabor stanj, ki pomagajo pri usmrtitvi,” opozarja Golob. 

Po grobi oceni naj bi imel vsak družinski zdravnik letno okoli pet pacientov z neozdravljivo boleznijo. Trije do štirje odstotki ljudi, ki so bolani na smrt, želi pomoč pri samomoru. “Da bi mu pomagala pri smrti, me ni zaprosil še noben pacient,” pravi prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med., specialistka družinske medicine.

Več v objavah v različnih medijih: 
https://www.zurnal24.si
https://365.rtvslo.si
https://www.rtvslo.si
https://med.over.net
https://www.zdravniskazbornica.si
https://www.sta.si
Fotografija: Posnetek zaslona RTV SLO

Pin It on Pinterest