300.000 oskrbovalcev v Sloveniji zagotovi kar 80 % oskrbe

Okt 8, 2023

Evropski dan družinskih oskrbovalcev (6. oktober 2023) praznujemo letos četrtič. Letos ima v luči novega zakona o dolgotrajni oskrbi ta dan še poseben pomen. Trenutne odločbe napovedujejo, da bo šel del zakona, ki se nanaša na družinske oskrbovalce (pod izrazom oskrbovalec družinskega člana) prvi v fazo implementacije že v letu 2024.

V vsakem primeru bo uveljavljanje zakona o dolgotrajni oskrbi ena največjih prelomnic za področje družinske oskrbe v Sloveniji do sedaj. V evropskih državah, kjer sistem dolgotrajne oskrbe uvajajo že četrt stoletja, ugotavljajo troje:

  1. brez družinskih in drugih neformalnih oskrbovalcev ne more delovati nobena oskrba bolnih, starostno onemoglih in invalidnih ljudi.
  2. Družinski in drugi neformalni oskrbovalci danes nujno potrebujejo javno in strokovno pomoč.
  3. Sami družinski oskrbovalci in družba prepoznamo vlogo družinskih in drugih neformalnih oskrbovalcev, je potrebno več let vztrajnega ozaveščanja in javne pomoči.

Kdo so oskrbovalci v Sloveniji?

V Sloveniji doma nekoga oskrbuje več kot 300.000 ljudi. S svojim delom družinski oskrbovalci zagotavljajo kar 80 % oskrbe. Njihovo delo je pomembno, a zahtevno. V domovih za stare ljudi številni uslužbenci in strokovnjaki poklicno skrbijo za stanovalce, doma pa je človek za mnogo stvari sam ob vsem drugem delu. Sreča se s stvarmi, ki jih do sedaj ni delal – kot je na primer vsakodnevna skrb za higieno svojca. Soočen je z različnimi boleznimi, ki jih ne pozna. Ob pogledu na pešanje bližnjega, se v človeka vsesava tudi strah pred lastno boleznijo, onemoglostjo in staranjem, zato se lahko zgodi, da začne nelagodno ali nestrpno doživljati bolnega ali starostno onemoglega svojca, ne da bi se tega prav zavedal. Vse to je lahko zelo izčrpavajoče.

Slovensko združenje družinskih oskrbovalcev pod okriljem Inštituta Antona Trstenjaka povezuje družinske in druge neformalne oskrbovalce iz vse Slovenije. Zavzema se za boljšo prepoznavo družinskih oskrbovalcev ter njihovo sistematično podporo in izobraževanje. Oskrbovalcem daje glas, da sami povedo, kaj potrebujejo, omogoča pa jim tudi deljenje izkušenj, možnost povezovanja in strokovno podporo.

Usklajevanje poklicnega življenja, zasebnega življenja in oskrbovanja bližnjega

Tema letošnjega dneva družinskih oskrbovalcev je usklajevanje poklicnega življenja, zasebnega življenja in oskrbovanja bližnjega. Ne glede na to, kaj delamo, kdo smo, kako živimo – vsi smo prej ali slej tudi oskrbovalci svojih bližnjih. Vendar usklajevanje oskrbovanja s poklicnim delom in lastnimi obveznostmi za marsikoga predstavlja velik problem. Gre za življenjsko temo, ki se dotika vsakdana marsikaterega oskrbovalca. Gre tudi za družbeno temo, saj nam da misliti, koliko kot družba, vključno z delodajalci, pomagamo družinskim oskrbovalcem ustvarjati pogoje, v katerih lahko najdejo uspešno ravnovesje med vsem naštetim.

Za več informacij obiščite strani https://www.inst-antonatrstenjaka.si/sozitje in Facebook @Družinski oskrbovalci.

Vir: https://www.koroskenovice.si
https://www.inst-antonatrstenjaka.si
Fotografija: Knmedia za Koroške novice

Pin It on Pinterest